12.11.06

L'imperi gaudeix de bona salut

JUAN-JOSÉ López Burniol
Publicat a El Periodico (12-11-2006)

El títol inicial d'aquesta columna era La república gaudeix de bona salut, però a mesura que pensava en el resultat de les eleccions nord-americanes em semblava cada vegada més convenient substituir el terme república pel d'imperi. M'explico: parteixo de l'admiració pel fet que un país tan extens i amb un ritme d'evolució tan trepidant com els Estats Units tinguin una capacitat de reacció tan ràpida i profunda com la que demostra la debacle republicana.
Reconec, així mateix, que la forma unilateral, prepotent i sobretot barroera amb què l'Administració de George Bush ha gestionat els interessos americans a la zona del Golf ha estat la gota que ha fet vessar el got. Però hi afegeixo que, en el fons, no ha estat el fracàs de la guerra de l'Iraq, sinó raons de política interna --els múltiples casos de corrupció i l'absoluta abdicació, per part del Congrés, de la seva funció de control d'una presidència imperial-- les que han precipitat la derrota republicana. D'aquí ve que, així com és segura l'obertura d'una etapa d'acció política concertada entre el president i el Congrés i és probable la creació de comissions d'investigació sobre algun dels escàndols greus, no sembla pas imminent un canvi substancial en la política exterior, ni tan sols en les formes de la lluita antiterrorista (guerra preventiva, Patriot Act, Guantánamo...).
És a dir, es produirà --en l'àmbit intern-- una millora en el control democràtic de les decisions de l'Executiu i en el respecte als drets humans, però es continuarà mantenint, en allò substancial, una política exterior amb un objectiu últim que és la preservació del control del comerç mundial --en especial, de les fonts d'energia--en mans de l'imperi americà, que se servirà --mentre pugui-- de polítiques unilaterals, amb la col.laboració del Regne Unit.
Per això es pot parlar d'un imperi mundial angloparlant, que fa realitat els somnis que Winston Churchill va imaginar per als països de parla anglesa. Per tot plegat, és l'imperi el que gaudeix de bona salut, no la república americana, vertebrada pels seus pares fundadors al voltant d'uns principis avui tan exalçats com erosionats.

No hay comentarios: