12.12.06

"El mal neix de la voluntat d'imposar-se"

ENTREVISTA AMB NICOLÁS GRIMALDI. FILÒSOF
NÚRIA NAVARRO
Publicat a "El Periodico" (12-12-2006)

L'origen del mal sembla indesxifrable. Però Nicolás Grimaldi, professor emèrit de la Sorbona i antic director del Centre d'Estudis Cartesians, fa anys que està submergit en aquesta qüestió metafísica. En la seva investigació va ensopegar amb Judes, l'au tor del petó més fals de la història, i va descobrir que al llarg del temps hi ha hagut un milió de delators.
Pinochet ha mort al llit. ¿Una victòria del mal? Pinochet era un general. A Cinco meditaciones sobre la existencia, Nicolás Berdiaeff deia que quan un home no està unit a altres per una simpatia o per un interès comú, per ell no són res més que objectes. Un general no considera que cada home porta a dins seu una cosa infinita, que té somnis. Pinochet va veure que Allende el molestava i, com un mosquit a l'estiu, el va aixafar. Després va continuar aixafant.
Això no l'eximeix. No. Però, fixi-s'hi, el model humà que va escollir va ser manar, imposar-se. Un general fa el contrari que qualsevol treballador. L'única manera de donar la vida sense imposar la teva persona és la feina... Qui es fa oficial no s'entrega, s'imposa.
I Judes? Almenys es va llevar la vida després del cèlebre petó. Judes admirava Jesús, però a còpia d'escoltar-lo aportar correctius a la llei de Moisès, de veure que demanava anar a buscar els esgarriats d'Orient i d'Occident, en va recelar. Si tothom podia entrar al regne del cel, ¿on quedava el poble escollit? ¿Això no seria el final d'Israel? I Judes va escollir trair l'amic abans que la pàtria.
Això ha passat a tots els partits polítics. No ho sé. Podia deixar de seguir- lo i no vendre'l per 30 denaris. Per ell, Jesús només s'havia desviat de l'ortodòxia. Va pensar que la manera de reconduir-lo era portar-lo al davant dels doctors de la llei de Moi- sès. Mateu descriu la desesperació de Judes al veure que Anàs i Caifàs no interroguen Jesús, sinó que l'envien directament al procurador romà. ¿Enviar un jueu a ser jutjat per un gentil? ¡Era reconèixer l'autoritat de Roma! Per això Judes es mata.
Els teòlegs estan d'acord amb vostè?. Molts privilegien la perspectiva profètica. Diuen el següent: "Si la resurrecció s'havia de complir perquè la humanitat se salvés, Judes va ser tan necessari com els màrtirs de Crist".
Llavors, ¿no existeix el mal en estat pur?. Imagini's un matrimoni de jubilats asseguts en un porxo.
M'ho imagino. Un diu: "¿Has notat que la veïna, en lloc de comprar dos pans, com fa habitualment, n'ha comprat quatre?". I l'altra li respon: "Ho he observat, i a casa seva no es veu res. ¿Potser amaga resistents? ¿O jueus? ¿O comunistes?". I acaben denunciant la veïna a la Gestapo. ¿Sap per què?
No, senyor. Ells no han pogut mai res sobre ningú. No importen a ningú. Pensen: "¡Ah! La veïna sabrà qui som, no ens oblidarà mai".
El mal es cou en el sentiment d'inferioritat? El mal neix de la voluntat d'existir per als altres, d'imposar-se a ells, de sotmetre'ls. I per a això, només es necessita la impunitat.
Ho pinta tan simple... No ho és. He estudiat el cas de Don Juan. És tan encantador que inspira confiança, ¿no? ¡L'encant és la suprema coartada! Si en tens, no ets mai vist pel que ets.-Ell és un depredador i ho sembla. Don Joan no és voluptuós. Té mentalitat de col.leccionista. Aconsegueix la més vella, la més tonta, la més lletja... El que l'obsessiona és no ser oblidat. Vol raptar, robar el més íntim de les dones. Treure Elvira del convent, doblegar Ana el dia del seu casament. Vol que la persona es traeixi a ella mateixa, que quedi escindida.
Alguna altra notícia sobre el mal? S'ha de tenir en compte la por. Per deslliurar-me de la por que em fan els altres, elimino els altres. Però això s'hauria d'emmarcar en un paisatge més ampli...
Quin paisatge és aquest?. Quan venim al món, el veiem al nostre davant, fora de nosaltres. Els altres ja estan instal.lats i el nostre primer desig és ser com els altres. ¿De quina manera? Per fer-me vistós, he d'ocupar la màxima superfície. Buscar els llocs més dominants. Hi ha una competició de tots contra tots per tal de ser vist. I per ser com ells, s'ha de ser diferent. El mal que fem el fem perquè la nostra imatge s'imposi.
Vaja. Però el sentit de la vida és difondre's, propagar-se, comunicar-se. La vida només s'experimenta com més es comparteix.
Missatge ideal per a aquests dies de Nadal. Sap? La revelació del secret de la vida està en la carícia. En la carícia et sents viure en l'altre, ¿no?

No hay comentarios: