10.12.06

El 'banquer dels pobres' espera que el Nobel de la pau inspiri altres en la lluita contra la pobresa

L'economista bangladeshià Muhammad Yunus ha rebut el premi Nobel de la pau amb l'esperança que aquest reconeixement inspiri idees audaces en la lluita contra la pobresa, segons paraules del guardonat.Yunus ha rebut el premi compartit amb el Banc Grameen, institució que ell mateix va fundar per ajudar els més necessitats, i va ser pioner en l'impuls del concepte dels microcrèdits, petites quantitats concedides a persones sense accés a mitjans de finançament.
Els microcrèdits s'han estès per tot el món i han ajudat prop de 17 milions de persones a sortir de la pobresa. La pobresa, una amenaça per a la pau"La pau està amenaçada per la injustícia del sistema econòmic, social i polític, per l'absència de democràcia, pel deteriorament mediambiental i per les violacions dels drets humans", ha afirmat Yunus, el primer bangladeshià guardonat amb el Nobel, en el seu discurs d'acceptació del premi.
La pobresa, segons Yunus, existeix perquè el món permet que existeixi al fer massa poc. "Vam voler anar a la Lluna, i hi vam anar, aconseguim el que volem aconseguir", ha denunciat el banquer.
Yunus, ha proposat una nova teoria econòmica sobre el "negoci social" altruista i la creació d'un "mercat de valors social". Yunus va dir en el seu discurs d'acceptació que les teories modernes econòmiques se centren en la figura de l'empresari centrat en "aconseguir els majors beneficis", desproveït d'una dimensió humana i social.
El professor va criticar les manques dels models de lliure mercat dels països occidentals i va exposar que Estats Units, "el país amb el mercat més lliure i ric", no "proporciona seguretat social a una cinquena part de la seva població".
Yunus va dir que "ampliant el concepte d'empresari podem canviar la naturalesa del capitalisme radicalment i resoldre molts problemes socials i econòmics". L'economista va proposar la idea d'un home de negocis motivat en "obtenir el màxim de beneficis" i en "fer el bé per a les persones i el món". Aquest últim esperó donaria lloc a la seva teoria econòmica del negoci social, segons va explicar.
"El negoci social serà un nou tipus d'empresa l'objecte de la qual és canviar el món. Els accionistes obtindrien l'invertit però no traurien dividends de la companyia", va afirmar Yunus, agregant que "els beneficis revertirien a la companyia per a la seva expansió".
El Banc Grameen presta petites quantitats de diners a aquells bangladeshians que no poden accedir a un altre tipus de crèdits, negats pels bancs convencionals per temor a la morositat. Aquest banc no exigeix cap aval i la restitució del crèdit es basa en un codi d'honor que fins ara ha aconseguit un 98% de devolucions.


Més Informació:

No hay comentarios: