10.11.06

Uns malaguanyats intents fallits

Publicat a El Periodico (10/11/2006)

Un documental repassa els intents fallits d'assassinar Franco

Els cineastes Pedro Costa i José Ramón da Cruz han presentat el documental Los que quisieron matar a Franco, que s'estrenarà el 14 de novembre, i en què els autors repassen la dotzena d'atemptats fallits perpetrats contra el dictador entre el 1936 i el 1964.
Els guionistes del film, Roberto Cabezas, Pedro Costa i Antonio Ojeada, s'han inspirat en el llibre de Max Aub La verdadera muerte de Francisco Franco, que narra la idea del mexicà Nacho Jurado de tornar la tranquil·litat habitual al Café Español de Mèxic, on treballava i que s'havia omplert de republicans exiliats.
El cambrer va arribar a la conclusió que l'única manera de recuperar la normalitat era assassinar Franco, perquè així els exiliats poguessin tornar a Espanya, idea que utilitzen els autors del documental per revisar els intents fallits de matar-lo.

L'atzar i els motius ètics
"Hi ha moltes històries sobre suposats intents d'atemptar contra Franco, algunes es contradiuen i altres estan infundades. I podíem incrementar la llegenda o plantejar-les de nou", ha afirmat Pedro Costa. Per aquest motiu, el documental es basa en els testimonis de periodistes, historiadors i líders anarquistes o comunistes, com Santiago Carrillo, alguns dels quals van participar en aquests plans per acabar amb la vida del dictador.
L'autor del llibre Los atentados contra Franco, Eliseo Bayo, ha subratllat que si ningú va aconseguir matar-lo "no va ser per falta de professionalitat o experiència", sinó que sempre es van al·legar motius ètics. Així va passar el 1947, quan Domènec Ibars no va fer explosionar el cotxe de Franco al seu pas per la plaça de Colón de Barcelona per no ferir els nens que hi havia a la zona.
Però també és cert que en alguns casos els llibertaris van ser descoberts abans de poder executar els seus plans, o bé va ser un canvi en l'agenda del dictador el que els va desbaratar, com va passar el 1963, quan membres de la Defensa Interior (DI) van esperar en va que el dictador passés pel pont de Los Franceses a Madrid.

Homenatge als "herois romàntics"
Els anarquistes i els comunistes no van ser els únics que van idear plans per matar Franco. També ho van fer els monàrquics que es van sentir traïts i van intentar volar les Corts, i els Camisas Azules que van fundar la Junta de la Falange Auténtica, que volien dinamitar el Teatro Español de Madrid quan hi assistís Franco.
Segons l'historiador Octavio Alberola, si ningú va aconseguir els seus objectius va ser per "falta de voluntat", encara que en opinió de l'exdirigent del Partit Comunista Espanyol Santiago Carrillo "tampoc es va produir cap intent seriós".
El director José Ramón da Cruz ha explicat que el documental és "un homenatge a tots els que van decidir lluitar per acabar amb la dictadura, una faula cinematogràfica" que mostra "la lluita d'herois romàntics" que van combatre "en lloc d'aguantar-se com la resta de ciutadans".

No hay comentarios: