19.11.06

Política, mentides i cintes de vídeo

Publicat a "El Periodico" (18-11-2006)

Un vídeo del PP atribueix a Zapatero aldarulls de l'etapa d'Aznar
Espanya és un país dominat per la violència, la delinqüència i les màfies internacionals, segons un tremebund vídeo de tan sols un minut i mig de durada que el PP presentarà avui a la conferència sobre seguretat que aquest partit celebra a Madrid i que ja ha penjat a la seva pàgina web. Imatges d'assassinats, robatoris, detencions, enfrontaments amb la policia i vandalisme al carrer serveixen al PP per denunciar que la seguretat és el gran "fracàs de Zapatero". És un aperitiu de la mena de campanya electoral que la dreta prepara per als comicis locals i au- tonòmics de l'any que ve.
En una entrevista feta recentment, el director de campanya de CiU, David Madí, vaticinava que l'agressiva propaganda electoral utilitzada per la federació nacionalista en les eleccions catalanes recents --recordem el polèmic vídeo ConfidencialCat-- havia creat estil i manera de dir les coses. Seria injust no recordar que el PSOE ja va entrar per aquesta perillosa via els anys 90 amb un altre polèmic espot en què s'identificava el PP amb un perillós gos dòberman. En qualsevol cas, David Madí té raó: s'ha creat estil. I alguns partits amenacen d'entrar en una escalada del jo més que tu. Com en la teleporqueria: a veure qui la diu més grossa.
Tot sembla valer en una campanya electoral, fins i tot la utilització d'imatges de manifestacions violentes per denunciar la política de seguretat del Govern del PSOE que es corresponen a fets ocorreguts ¡sota el mandat de José María Aznar!, com el des- allotjament dels okupes del cine Princesa de Barcelona. El que és més sagnant és la identificació entre delinqüència i immigració que realitza el vídeo del PP, al referir-se sense més ni més al control de les fronteres com un bon sistema per combatre el crim.
Resulta inútil esperar que els polítics, siguin del Govern o de l'oposició, descartin utilitzar l'exageració o la mentida per muntar sobre aquestes arguments impactants contra els seus adversaris. És llei de vida que des de l'oposició acusin el Govern dels mateixos errors i deficiències en què van incórrer ells quan ocupaven el poder. Per a alguns, això, la grollera manipulació de l'opinió pública, forma part del joc democràtic, de l'alternança. Després vénen les lamentacions per la caiguda de la participació electoral o pel considerable nombre de vots en blanc, les promeses d'esmena, i tornem a començar.

No hay comentarios: